Obvestila

Kontakt

OE ZD Radovljica
Kopališka cesta 7,
4240 Radovljica

Telefon: 04 5370 300
Faks: 04 5370 320
E-pošta: tajnistvo@zd-radovljica.si

KORONA VIRUS - NAVODILA ZA OBČANKE IN OBČANE TER UPORABNIKE STORITEV ZD RADOVLJICA

3. marec 2020

Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2. COVID-19 je novo poimenovanje za bolezen, ki jo virus SARS-CoV-2 povzroča.
ZNAKI BOLEZNI SO:
♦ vročina,
♦ kašelj,
♦ slabost,
♦ nahod,
♦ občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

V januarju in februarju 2020 so zaznali primere tudi drugje na Kitajskem, posamezne primere pa še v državah Jugovzhodne Azije, Avstralije, ZDA in Evrope (regije v bližini Slovensko Italijanske meje). Število potrjenih primerov narašča in se dnevno spreminja.


NAVODILA ZA PACIENTE:
Vse uporabnike in obiskovalce Zdravstvenega doma Radovljica naprošamo, da v primeru suma na okužbo s Korona virusom (prisotnost zgoraj našteti znakov bolezni in nedavno potovanje na Kitajsko, Južno Korejo, Japonsko, Singapur, Avstralijo, Malezijo, Vietnam, Tajsko, Indonezijo, Iran, Združeni arabski emirati, Italija, Francija, Nemčija, Španija, Združeno kraljestvo, Norveška, Hrvaška, Nizozemska, San Marino, Švica, Grčija, Finska, Danska, Združene države Amerike, Kanada, Dominikanska republika upoštevajo naslednja navodila:

1. PRVI STIK Z ZDRAVNIKOM VZPOSTAVITE TELEFONSKO (OSEBNI ZDRAVNIK, DEŽURNI ZDRAVNIK)

2. NE VSTOPAJTE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA, ČE SE NE DOGOVORITE Z ZDRAVSTVENIM OSEBJEM

3. ČE ZDRAVNIK MENI, DA JE OBISK NUJEN UPOŠTEVAJE NJEGOVA NAVODILA

4. V OSTALIH PRIMERIH OSTANITE DOMA V IZOLACIJI, IZOGIBAJTE SE VSAKRŠNEMU STIKU Z ZDRAVIMI OSEBAMI


Vstop potencialno bolnih ali bolnih oseb v Zdravstveno ustanovo pomeni visoko tveganje za okužbo za vse ostale prisotne (paciente in zdravstveno osebje).


PREPREČEVANJE PRENOSA:
Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

♦ Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vsaj 1 meter oddaljeni)
♦ Ne dotikamo se oči, nosu in ust
♦ V primeru, da zbolimo, ostanemo doma
Upoštevamo pravila higiene kašlja
Redno si umivamo roke z milom in vodo
♦ V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %.      Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože
♦ Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
♦ V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov
♦ zogibajte se regijam, kjer je potrjena prisotnost Korona virusa
Navodila za bolnike v domači oskrbi


Več informacij o Korona virusu za Paciente je dostopnih na:
Pojav novega koronavirusa SARS-CoV-2 | www.nijz.si

Zaradi grožnje epidemije z novim koronavirusom moramo zaradi zagotavljanja varnosti naših obiskovalcev pred glavnim vhodom izvajati triažo: zdravstveni delavec vam bo zastavil nekaj vprašanj, preden boste lahko vstopili v prostore ZD. Vsi ostali vhodi v ZD bodo zaprti.
Vse obiskovalce, ki prihajajo v naš Zdravstveni dom zaradi nalezljive bolezni (povišana telesna temperatura, kašelj, nahod) bomo ne glede na izbranega zdravnika napotili v čakalnico na levi strani glavnega vhoda (predhodna ambulanta dr. Tomšič in dr. Potočnik). Pregledali vas bodo dežurni zdravniki. Medicinsko osebje nosi maske in zaščitno opremo iz preventivnih razlogov.
Vse ostale obiskovalce bomo napotili v čakalnice ambulant njihovih osebnih zdravnikov.

Še vedno prosimo vse ljudi, ki imajo povišano telesno temperaturo oziroma kažejo znake prehlada in so nedavno (v zadnjih 2 tednih) bili v tujini, DA NE HODIJO V ZDRAVSTVENI DOM, temveč POKLIČEJO OSEBNEGA ZDRAVNIKA, ki jim bo dal ustrezna navodila.


Hvala za razumevanje in vaše potrpljenje.


« nazaj na seznam