ZD RADOVLJICA

Zdravstveno vzgojni center


PODROČJE DELOVANJA ZDRAVSTVENOVZGOJNEGA CENTRA (ZVC):

   ♦ Program svetovanja za zdravje za odrasle – zdravstveno vzgojne delavnice

   ♦ Program SVIT – kontaktna točka

   ♦ Delo v lokalni skupnosti, društvih…

   ♦ Organizacija predavanj in delavnic v okviru promocije zdravjaPROGRAM SVETOVANJA ZA ZDRAVJE ZA ODRASLE -  zdravstveno vzgojne delavnice
Program svetovanja za zdravja je program 12 skupinskih delavnic in individualnih svetovanj, kjer boste pridobili strokovne informacije, veščine in podporo za dolgotrajno spremembo življenjskih navad, ki bodo vodile do boljšega počutja in zdravja.

TEMELJNE OBRAVNAVE - kratke delavnice
Življenjski slog (pomen zdravega življenjskega sloga za ohranjanje in krepitev zdravja, in motiviranje za spremembo vedenja povezanega z zdravjem)
Ali sem fit? (izvedba enega preizkusa aerobne zmogljivosti in informacija o telesni pripravljenosti)
Dejavniki tveganja (informacije o bioloških dejavnikih tveganja: visok krvni tlak, zvišan krvni sladkor, zvišane maščobe v krvi)
Tehnike sproščanja (preizkus osnovnih tehnik sproščanja: dihalne vaje, postopno mišično sproščanje, vizualizacija pomirjujočega kraja)

POGLOBLJENE OBRAVNAVE
– dolge delavnice : potrebna je napotitev s strani osebnega zdravnika ali medicinske sestre v Referenčni ambulanti
Zdrava prehrana (kako izbrati zdrava živila, kako sestaviti zdrav jedilnik, zdravo prehranjevanje v različnih situacijah…) 
Zdravo hujšanje (podpora in pomoč pri zdravem hujšanju, spreminjanju prehranskih in gibalnih navad ter psihološka podpora v procesu hujšanja in vzdrževanja zdravega življenjskega sloga)
Gibam se – telesna dejavnost (program postopnega povečevanja količine telesne dejavnosti in spreminjanja gibalnih navad)
Podpora pri spoprijemanju z depresijo (spoznavanje značilnosti, vzroke za depresijo in način zdravljenja)

Podpora pri spoprijemanju s tesnobo (spoznavanje značilnosti anksioznosti-tesnobe, vzroke in načine zdravljenja)
Podpora pri spoprijemanju s stresom (značilnosti doživljanja stresa, vzroki in načini obvladovanja)
Skupinsko ali individualno opuščanje kajenja (ključne informacije, strokovna podpora in pomoč pri opuščanju kajenja)

Za več informacij ali možnosti vključitve v posamezno delavnico ali na individualni posvet vas vabimo, da nas pokličete na telefon-a 030 719 556 in 04 / 53 70 306 ali elektronski naslov zdravstvenavzgoja@zd-radovljica.si.Za več informacij ali možnosti vključitve v posamezno delavnico ali na individualni posvet vas vabimo, da nas pokličete na telefon-a 030 719 556 in 04 / 53 70 306 ali elektronski naslov zdravstvenavzgoja@zd-radovljica.si .KDO SE V ZDRAVSTVENO VZGOJNE DELAVNICE LAHKO VKLJUČI?

Prvenstveno so delavnice namenjene odraslim osebam s prisotnimi dejavniki tveganja za kronične bolezni, tistim, ki so ogroženi za razvoj kroničnih bolezni in osebam z že izraženimi kroničnimi boleznimi.

V delavnice se lahko vključijo tudi vsi odrasli, ki želijo več informacij o povrnitvi ali krepitvi duševnega in telesnega zdravja in bi želeli izboljšati svoje zdravje in spremeniti svoje navade in razvade.ALI JE POTREBNA NAPOTITEV?

V delavnice se lahko vključite:

   ♦ na lastno željo(Temeljne-kratke delavnice, Spoprijemanje s stresom, Skupinsko ali    individualno svetovanje za opuščanje kajenja) ali

   ♦ po opravljenem preventivnem pregledu v Ambulanti družinskega zdravnika (napoti osebni zdravnik ali diplomirana medicinska sestra)KAKO SE POSAMEZNIK VKLJUČI V DELAVNICO?

Napotnico prejmemo v Zdravstveno vzgojni center, posameznik pa dobi pisno povabilo na dom z vsemi potrebnimi informacijami.
Lahko pa se posameznik prijavi tudi sam preko telefona 030 719 556 in 04 / 53 70 306 ali elektronskega naslova: zdravstvenavzgoja@zd-radovljica.si.POGOVORNE URE – ODPRTA VRATA V ZDRAVSTVENO VZGOJNEM CENTRU ZD RADOVLJICA

Pogovorne ure so namenjene za krajše individualne posvete s strokovnjaki iz ZVC in se izvajajo osebno, po telefonu ali po elektronski pošti.

Izvajanje preventivnih delavnic za ohranjanje in krepitev zdravja v okviru svetovalnic za zdrav življenjski slog (dejavniki tveganja, zdrava prehrana, zdravo hujšanje) in svetovanje za opuščanje kajenja:

   ♦ Irena BOLJTAR, dipl. m. s. irena.boljtar@zd-radovljica.si , telefon: 04 / 53 70 306 vsak torek po predhodnem dogovoru

  
Izvajanje testiranja telesne pripravljenosti, izvajanje delavnice telesne aktivnosti in izvajanje skupinske vadbe:

   ♦ Alenka KOROŠEC JAN, dipl. fiziot. alenka.korosec-jan@zd-radovljica.si, telefon: 030 719 556, vsak ponedeljek in petek po predhodnem dogovoru


Izvajanje preventivnih delavnic na področju duševnega zdravja, nudenje podpore pri spoprijemanju z depresijo, s tesnobo in s stresom:

    ♦ Maša ŠIRNIK, uni. dipl. psihologinja masa.sirnik@zd-radovljica.si, telefon: 04/ 53 70 345, vsak petek po predhodnem dogovoru.
PROGRAM SVIT – KONTAKTNA TOČKA  

Program SVIT je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki, ki deluje na nacionalni ravni od leta 2009 v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

        

Presejanje poteka s pomočjo testa na prikrito krvavitev v blatu, ki je očem nevidna, kljub temu pa lahko nakazuje na zgodnje znake bolezni, ki je, če je odkrita v zgodnji fazi, ko posameznik znakov bolezni še ne zazna, zelo dobro ozdravljiva.


KAKO SE VKLJUČITI V PROGRAM SVIT?

V Program Svit se vključujejo moški in ženske v starosti med 50 in 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje tako, da se odzovejo na vabilo, ki ga vsaki dve leti prejmejo po pošti iz Centra Svit.


Kontaktna točka SVIT v ZD Radovljica:

    ♦ Alenka Tomšič, vms., dipl.org. alenka.tomsic@zd-radovljica.si, gsm: 04/ 53 70 314

Več informacij o programu najdete na spletni strani www.program-svit.si (kliknite na povezavo).OBČINSKI TEST HOJE NA 2 KILOMETRA
Preizkus hoje na 2 km je enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo zmorete, da pri tem ne ogrožate svojega zdravja, izmerimo vašo telesno zmogljivost in vam na podlagi vaših rezultatov svetujemo ustrezno telesno dejavnost. Test je primeren za vse med 20 in 65 letom, ki ste telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Priporočljivo je test opraviti vsakih 6 mesecev in tako sledite izboljšanju svoje telesne zmogljivosti. Udeležba je brezplačna.

KONTAKT:

e-mail: zdravstvenavzgoja@zd-radovljica.si

telefon: 030 719 556

            (04)53 70 306
Skrbeti za lastno telo in um je naša najpomembnejša služba in hkrati naš najljubši hobi.