Obvestila

Kontakt

OE ZD Radovljica
Kopališka cesta 7,
4240 Radovljica

Telefon: 04 5370 300
Faks: 04 5370 320
E-pošta: tajnistvo@zd-radovljica.si

Cepljenje proti covid-19

7. oktober 2022

V zdravstvenem domu Radovljica proti Covid-19  cepimo s cepivom COMIRNATY Pfizer/BioNTech  in Comirnaty Original/Omicron Omicron BA.4-5.

Na cepljenje se naročite preko telefonske številke 030 702 882 doma  od ponedeljka do petka od 7:00 - 12:00 ure ali v sprejemni pisarni zdravstvenega.

Cepljenje poteka v  telovadnici ZD Radovljica, vhod se nahaja ob parkirišču za lekarno.

Urnik cepljenja:

-       v četrtkih popoldne 

Osnovno cepljenje ( prvo in drugo)  poteka s cepivom Comirnaty Pfeizer / BioNTech, poživitveno  cepljenje ( tretje in četrto) pa s cepivom Comirnaty Original/Omicron BA1.


S seboj imejte zdravstveno izkaznico, zaščitno masko, očala za branje, če jih potrebujete in seznam rednih zdravil, ki jih jemljete. Cepilno kartico cepljenja proti covidu 19 dobite ob prvem cepljenju, ob naslednjih cepljenjih jo prinesite s  seboj.


 


Priporočila za cepljenje: 

NIJZ navodila in priporočila za cepljenje proti covid -19  dostopna na: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_za_cepljenje_proti_covid_uskl_psc.pdf
Osnovno cepljenje ( 1. in 2. cepljenje )  se opravi z dvema odmerkoma. Priporočen presledek med odmerkoma Comirnaty 10 (Pfizer/BioNTech)  je najmanj tri tedne.

 Prvi poživitveni odmerek je odmerek ( 3. cepljenje) , ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. Priporočljiv je za vse osebe stare 18 let in več in za mladostnike s kroničnimi boleznimi stare 12-17 let, lahko pa ga prejmejo tudi zdravi mladostniki. Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi ali kot »mešana shema« (Vaxzevria in mRNA cepivo), in prvim poživitvenim odmerkom, je vsaj 3 mesece, če pa je oseba opravila osnovno cepljenje z vektorskimi cepivi (ali v tujini z drugimi cepivi odobrenimi s strani SZO), pa je priporočljiv presledek vsaj 2 meseca po osnovnem cepljenju.

 Drugi poživitveni odmerek  ( 4. cepljenje) je predvsem priporočljiv za osebe z večjim tveganjem za težji potek covid-19 (posebej ranljivi kronični bolniki ), oskrbovance DSO in vse osebe stare 80 let in več, priporočljiv pa je tudi za osebe stare 60 let in več. Z drugim poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi druge osebe stare 18 let in več, če tako želijo. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom se opravi vsaj 3 mesece po prvem poživitvenem odmerku, še posebej je cepljenje priporočljivo pri ogroženih skupinah, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 6 mesecev. Za poživitvene odmerke se praviloma uporabi mRNA cepivo: - Comirnaty Original/Omicron BA.1 (Pfizer/BioNTec).


CEPLJENJE OSEB, KI SO PREBOLELE COVID

Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19, je priporočljivo 1-6 mesecev po bolezni.
Za osebe, ki so dokazano zbolele po cepljenju s prvim odmerkom, se priporoča 3-6 mesecev po začetku bolezni.
Za osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene (ne glede na zaporedje dogodkov) se priporoča poživitveni odmerek 3- 6 mesecev po zadnjem dogodku.

« nazaj na seznam